15. September 2008
Kirjoittajat: Pentti O. Hyväri & Tuomo Niemi
Companies: Ekono, Kaukas, Kemira, Linotek, Pöyry, Raisio, Rintekno
People: Antti Hamunen, Bjarne Holmbom, Eero Avela, Keijo Ukkonen, Matti Hautala, Matti Himanen, Tapani Lares, Ulf Hotanen, Viljo Tulkki
9.1. Sekasuovan jalostus- ja sitosteroliprosessit
DI Pentti Hyväri 15.9.2008
Kaukaan sellutehtaalla mänty- ja koivusellujen periodiajojen ja niistä aiheutuvien prosessiyksityiskohtien johdosta recovery-alueella erottuva suopa oli ns. sekasuopaa. Tästä palstoittamalla tehty mäntyöljy ei ollut laadultaan myytävää eikä tislauskelpoista suuren tislauspikimääränsä vuoksi. Sellutehtaan johtajalle DI Tapani Larekselle tarjottiin mahdollisuutta hyödyntää professorien Avela ja Holmbom (Åbo Akademi) patenttia, jolla sekasuovan laatua voidaan parantaa tislauskelpoisen mäntyöljyn valmistamiseksi. Insinööritoimisto Linotek Oy (H Lindeberg) suunnitteli prosessin, ja projekti toteutettiin Kaukaan omana työnä. Prosessin nimi patentin mukaisesti oli CSR – prosessi (Crude Soap Refining). Projektin suunnittelu- ja kehitystyö ajoittui vuosille 1976 – 77. Laiteistona käytettiin Kemiran metallurgiassa koettua neste/neste uuttoteknologiaa ja yksittäisiä laitetoimittajia.
CSR-prosessin tuotteet ja hyödyt:
- parantunut suovan laatu myyntikelpoisen mäntyöljyn palstoitukseen
- ns. neutraaliaine sekä
- suurimpana soodakattilan kuiva-aineen polttokyvyn lisäys vastaten sekasuovan ja neutraaliaineen polttoa , josta samalla aiheutui sellutehtaan tuotannon merkittävä kasvu.
Laadultaan parantuneen suovan palstoitus toteutettiin CSR-prosessi-investoinnin yhteydessä. Suovasta uuttamalla saatu neutraaliaine/neutraaliöljy, joka aluksi käytettiin lisäpolttoaineena kuorikattilalaitoksella sisälsi lukuisan määrän arvokkaita puukemikaaleja. Näistä laajan tutkimus-ja kehitystyön sekä sekä markkinaselvitysten avulla valittiin sitosteroli, jonka erottamiseksi kehitettiin prosessi. Tämä kehityksen tulos patentoitiin Kaukaan patentteina lis. Ukkosen ja maist. Hamunen toimesta. Sisäinen projekti sitosterolilaitoksen rakentamiseksi ajoittui 80-luvun alkuun. Prosessisuunnittelun toteutti Rintekno Oy ja laitoksen ylöspano hankittiin yksittäisinä laitetoimituksina. Tuotteen markkinointi suuntautui aluksi Euroopan kosmetiikkateollisuuteen sekä voin tuottajan alkuperämaan merkkaukseen.
90- luvulla sitosterolin käyttö yleistyi mm. veren kolesterolia alentavana luontaistuotteena sekä sekoituksena eri tuotteisiin. Yhteistyösopimus kolesterolia tutkineiden lääkäreiden ja Raision kanssa mahdollisti yhteinen R&D:n, mikä tuotti mm. Benecol – margariinin ja lukuisia suunnitelmia sekoittaa sitosterolia muuten korkeakolesterolisiin ruokiin kuten juustot, jäätelöt ja kuriositeettina kananmunien kolesterolitason alentamiseen syöttämällä esim. kanoille rehuun sekoitettuna sitosterolia.
Sitosterolia jouduttiin jatkojalostamaan/hydraamaan, jotta se sopisi hyvin edellä mainittuun Benecol-prosessiin. Tämän hydrauksen patentoi Kaukas Ins. Hautalan ja DI Hotasen toimesta. Patentin mukaisesti sitosteroli hydrattiin sitostanoli-muotoon, jolloin tuote oli pysyvä ja sopi täten paremmin muihinkin sekoitustuotteisiin.
Lisäksi Kaukaalla kehitettiin myös betuliinin eristystä esim. DI Matti Himanen diplomityö. Tuoteelle ei silloin löytynyt kaupallisia sovellutuksia.
Neutraali-öljyä ja mäntyöljyä käytettiin myös puumateriaalin kosteutta eristävänä aineena (painekylästettiin) mm. sähköpylväissä ja terassalaudoissa. Aineseoksella todettiin olevan myös lahosieniä hylkivä ominaisuus. Tuoteseos patentoitiin myös Kaukaan patenttina ins. Matti Hautala ja DI Ulf Hotasen toimesta.
DI Tuomo Niemi 28.4.2013
DI Viljo Tulkki kehitti laitteiston suovan erottamiseksi mustastalipeästä (Decanting Devise for Separation of liquid phases of different densities). Laitteistolle on myönnetty patentteja (mm. US Patent Number 4,689,158) ja se on kaupallisesti hyödynnetty useissa projekteissa (Ekono, Pöyry).