Tutustu uusimman Puunvuoro -lehden artikkeleihin

7.10.2024

Joko sait käsiisi uusimman Puunvuoro -lehden? Voit tutustua Puunvuoron artikkeleihin myös verkossa. PI:n jäsenet pääsevät lukemaan lehden myös jäsensivuilta.
 

Dataa tiedoksi jalostamassa   

Metsäteollisuudessa ei ole pulaa datasta – esimerkiksi biotuotetehtaassa tuotantoon liittyvää dataa kerätään lähes 40 000 mittauspisteestä sekunnin välein. Tietoturvan täytyy olla huippukunnossa, sillä dataa hyödynnetään koko arvoketjussa.

Valmetin Automaatiojärjestelmät-liiketoimintalinjan johtaja Emilia Torttila-Miettinen huomauttaa, ettei prosessidatan määrä muodosta teollisuus­automaatiolle ongelmaa. ”Olennaisinta on se, että data on relevanttia tuotannon tehostamisen ja vaikkapa jatkojalostuksen kannalta.”  

Valmetin asiakkailla on suuri tarve tuotannostaan nousevalle datalle. ”Automaatiojärjestelmällä täytyy pystyä tehokkaasti ja tietoturvallisesti keräämään ja analysoimaan myös muualta tuotannon arvoketjusta tulevaa dataa, vaikkapa erilaisten raportointien toteuttamiseen, tehtaanlaajuiseen tai koko arvoketjun yli tapahtuvaan optimointiin. Siksi meidän on tärkeä ymmärtää asiakkaidemme prosesseja ja arvoketjuja.”

Lue koko juttu TÄSTÄ

Kuva: Laura Vesa
 

Puuvaahdosta rakennusten julkisivuja  

Lämpötilan ja kosteuden mukaan laajeneva ja supistuva materiaali kilpailee kestävyydestä teräksen tai betonin kanssa.  Aalto-yliopiston vetämän Archibiofoam-hankkeen pääkumppanit ovat Stuttgartin yliopisto, Milanon yliopisto sekä Aallosta ponnistanut kasvuyritys Woamy.

Tulevaisuuden rakennustyömaalla voidaan sekoittaa selluloosaa ja muita puusta peräisin olevia komponentteja veteen ja vaahdottaa seos tilavuudeltaan satakertaiseksi. 90 prosenttia ilmaa sisältävästä materiaalista voidaan 4D-tulostaa esimerkiksi suuria julkisivu­elementtejä.  

”4D-tulostus tarkoittaa kolmiulotteisten kappaleiden tulostusta, johon on lisätty neljänneksi ulottuvuudeksi aika. Materiaali muuttaa ajan myötä muotoaan, esimerkiksi taipuu kastuessaan ja suoristuu taas kuivuessaan, tai aukeaa lämpötilan noustessa ja menee kiinni sen laskiessa”, tutkijatohtori Juha Koivisto Aalto-yliopistosta kertoo.  

Lue koko juttu TÄSTÄ

Kuva: Tiffany Cheng, Stuttgartin ICD-yliopisto