Tiedätkö miten tehtaasi sähkölaitteet voivat?

27.3.2018

ABB on tekemässä comebackin PulPaper-messuille. Messut ovat yksi vuoden tärkeimmistä tapahtumistamme ja odotamme mielenkiinnolla, millaisen kasvojenkohotuksen se on käynyt läpi. Ohjelma vaikuttaa mielestäni hyvin lupaavalta!

Digitalisaatio on kaikkien huulilla, joten se on syystäkin nostettu yhdeksi tapahtuman teemaksi. Digitalisaatio on päivän sana myös ABB:llä. Meillä se kiteytyy palvelukonseptiin ABB Ability™, joka on sateenvarjo kaikille digitaalisille tuotteillemme ja palveluillemme.

Digitalisaatio avaa uuden ikkunan sähkölaitteiden ja automaatiojärjestelmien seurantaan ja toimintakyvyn valvontaan. Jos asiaa tarkastelee perinteisten sähkölaitteiden näkökulmasta, on niistä jo pitkään saatu tietoa, dataa. Taajuusmuuttajakin on tuottanut jo vuosia analytiikkaa – tosin sitä on pitänyt tarkastella aivan laitteen äärellä. ABB Ability™ -järjestelmän avulla tieto saadaan laitteista etänä, kerätään yhteen ja viedään pilveen, josta sitä voi vaivattomasti analysoida.

Metsä Groupin Äänekosken biotuotehtaalle on parhaillaan valmistumassa ABB Ability™ -järjestelmä. Ensi vaiheessa se tarkoittaa, että järjestelmä kerää tietoa 650 taajuusmuuttajalta ja kertoo reaaliajassa, miten ne voivat. Näin kokonaistilanteen näkee nopeasti yhdeltä näytöltä sen sijaan, että kunto- tai vointitarkastus tehtäisiin laite laitteelta niiden äärellä. Tehdas on siis huomattavasti paremmin pulssilla sähkölaitteiden kunnosta. Näin sähköjärjestelmien käyntivarmuus voidaan nostaa uudelle tasolle.

Kokonaiskuvaa voisi verrata älyrannekkeeseen, joka kertoo, mitkä laitteet ovat raskaammissa tehtävissä kuin toiset. Tilannehan voi olla sellainen, että yksi laite juoksee jatkuvasti hiki otsalla maratonia, toinen spurttailee sataa metriä ja joku vain relaa!

Epätasapaino vaikuttaa luonnollisesti myös kunnossapidon ja huollon tarpeeseen. Kun kokonaisuus on tasapainossa, voidaan optimoida paremmin myös huollon toimenpiteet. Näin päästään laastaritoimenpiteistä kohti ennakoivaa huoltotoimenpiteiden optimointia.

Laitteiden hyvinvoinnilla on merkitystä myös käytettävyyden näkökulmasta. Sellutehtaassa on merkitystä sillä, tehdäänkö revisio vuosittain, 1,5 vuoden tai jopa kahden vuoden välein. Kun asiakas siis pohtii, voisiko revisiovälin venyttää kahteen vuoteen, on hyvä tietää, miten laitteet voivat, jotta päätös perustuu parempaan tietoon. Tähän saakka päätökset on tehty pääasiassa laitevalmistajan ohjeisiin ja omaan kokemukseen perustuen.

Digitalisaatio on merkittävä mahdollisuus prosessien, tuottavuuden ja kilpailukyvyn kehittämisessä. Sen ohella tarvitsemme yhä ihmisten välisiä kohtaamisia. ABB:llä on syväosaamista sähköautomaatiolaitteista, ja ylläpidämme samalla aktiivista keskusteluyhteyttä asiakkaidemme kanssa. Mikäli asiakkaan prosessissa tapahtuu asioita, jotka aiheuttavat sähkölaitteen häiriöitä, käymme keskustelua asiakkaamme kanssa, jotta näemme myös prosessien taakse.

Tavoitteenamme on löytää entistä tehokkaammin syy-yhteydet laitteiden ja prosessin käytöksen välillä. Näin voimme löytää uuden maailman myös prosessin kehittämiseen.

Kohtaamisiin PulPaper-messuilla!

Esa K. Kivioja
myyntijohtaja, ABB

PulPaper-tärppini - näihin aion osallistua:

29.5 Business Forum
30.5 Konferenssin avausosuus
31.5 Digitalisaatio-konferenssi aamupäivä
31.5. – 1.6. Äänekosken ekskursio

Kirjoittaja

Esa K. Kivioja, Myyntijohtaja ABB Oy